Ő is lehetne Marco Rossi kezdő csatára az Eb-n, de egy éve csapata sincs

Csaknem pontosan egy évvel ezelőtt, 2023. április 27-én lépett pályára legutóbb tétmérkőzésen Mervó Bence, aki 2015-ben megtette azt, amit előtte Lionel Messi vagy éppen utána Erling Haaland is: az U20-as világbajnokság gólkirálya volt. Akkor azt hihettük, hogy Mervó Bence oldja meg hosszú távon a magyar labdarúgó-válogatott csatárgondjait, napjainkban 29 évesen akár alapembere is lehetne Marco Rossi nemzeti csapatának, de a nyári Eb helyett azzal is örömmel beérné, ha sikerülne visszatérnie a profi futballba.

2024. 04. 24. 12:19
Mervó Bence
A góllövõ Mervó Bence a Magyarország-Liechtenstein U21-es Európa-bajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzésen Győrben, a Gyirmót FC stadionjában 2016. szeptember 1-jén. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a szövetségi kapitányi időszaka előtt Bernd Storck vezette Új-Zélandon a magyar U20-as válogatottat a világbajnokságon, és a nyolcaddöntőben egy hosszabbításos meccsen esett ki az együttes a későbbi aranyérmes Szerbia ellen. Az akkori csapatból egy ideig Nagy Dominik és Kecskés Ákos is tagja volt felnőttválogatottjának, Kalmár Zsolt, és pedig az olasz mester alapembereinek tekinthetők. 2015-ben ugyanakkor Mervó Bence volt a leginkább felkapott játékos közülük, mégis ő az, aki nem jutott el az első válogatottságáig sem.

Mervó Bence; Maksimovic, Nemanja
Mervó Bence az U20-as világbajnokságon 2015-ben. Fotó: MTI/EPA/John Cowpland

Mervó öt gólt szerzett az U20-as vb-n, amivel társgólkirály lett, és ezzel olyan elit klubba került be , amelynek rajta kívül többek között és is a tagja, akik ugyancsak voltak gólkirályok U20-as vb-n. Akkoriban természetesen mindenki arra számított, hogy egy nap Mervó veheti majd át a stafétát a válogatott első számú csatárától, Szalai Ádámtól, 2015-ben be is került a felnőttválogatott bő keretébe, ám az első pályára lépésig soha nem jutott el.

Az U20-as vb-n még a Győr játékosaként szerepelt, amelynek a színeiben már az NB I-ben is futballozott néhány meccsen, majd az MTK és a svájci Sion után kölcsönbe a lengyel élvonalbeli Slask Wroclawhoz került. Itt jól kezdett, 2016 tavaszán négy gólt szerzett az Ekstraklasában, de hosszabb távon nem tudta állandósítani a formáját. Következett a DAC, és Szlovákiában jöttek a sérülések, 2018-ban már a másodosztályú Győrhöz tért haza.

Mervó Észak-Korea ellen mesterhármast ért el az U20-as vb-n:

Az NB I-ben legutóbb a Budafok játékosaként lépett pályára 2020-ban, összességében pedig már egy éve nem futballozott tétmeccsen. Tavaly áprilisban a Szentlőrinc színeiben játszott az NB II-ben, a nyáron nem kapott új szerződést, és azóta sincs csapata.

– Nagyon nehéz időszakon vagyok túl, de most tele vagyok motivációval – nyilatkozta Mervó a Hétközi fordulóban. – Újra az NB I-ben szeretnék játszani. Megfizettem a sérülések árát, de most fizikálisan és mentálisan is százszázalékos állapotban vagyok. Vissza szeretnék térni arra a „porondra”, ahol voltam. Vagy még feljebb is.

 

Ellentétes utak: Mervó Bence vs. Varga Barnabás

Elgondolkodtató, hogy milyen az élet. 2015-ben mindenki Mervóban látta a válogatott következő nagy csatárát, s akkoriban a vele egyidős Varga Barnabás éppen teljesen eltűnt a magyar futball színpadáról: szülőfalujából, Szentpéterfáról bringával tekert át edzésekre a határ túloldalán az első osztrák faluba, Monyorókerékre, hogy az ötödosztályú SV Eberauban rúgja a labdát.

Most a 29 éves Varga Barnabás a Fradi gólkirálya, és készül a nyári Eb-re Marco Rossi alapembereként. A 29 éves Mervó Bence, az egykori U20-as vb-gólkirály pedig szabadon igazolható, és küzd, hogy újra profi szerződést kapjon valahol. Bárhol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.